Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 16 de de desembre del 2010 | 14:54
Crònica · Euskal Herria

Rufi Etxebarria: "El comunicat d'ETA satisfarà a l'esquerra abertzale i a la comunitat internacional"

En els pròxims dies o setmanes ETA anunciarà un alto el foc permanent i verificable. Donarà resposta així a dos emplaçaments directes que li han fet des de la Declaració de Gernika -integrada, entre d'altres, per Batasuna, Aralar i Eusko Alkartasuna- i la Declaració de Brussel·les -formada per una vintena de personalitats internacionals, entre elles quatre premis Nobel de la Pau i diversos experts en resolució de conflictes. Fa mesos que ETA té pendent donar resposta a aquesta doble petició d'alto el foc. El comunicat ja està redactat i ara només cal que el faci públic quan ho consideri oportú. ETA sempre gestiona els seus temps i ritmes en funció dels seus interessos, no pas per pressions externes. La decisió de fer el pas està presa i ara sols és qüestió d'anunciar-la el més aviat possible. Fins a principis de gener té marge.

Un dels pocs dirigents independentistes en llibertat i actius, Rufi Etxeberria, és força optimista sobre les intencions d'ETA: "El criteri adoptat per l'esquerra abertzale és que ha de desenvolupar una estratègia basada únicament i exclusiva en les vies polítiques i democràtiques. Entenem que ETA està acompanyant aquest camí. L'esquerra abertzale, juntament amb altres agents polítics, socials i sindicals, ha adoptat un seguit d'acords recollits en la Declaració de Gernika. Un acord que obre el camí cap a la resolució integral del conflicte basc. Hi haurà una resposta positiva per part d'ETA a aquesta petició formulada tant des de la Declaració de Brussel·les com des de l'Acord de Gernika i serà una resposta que satisfarà les demandes que li han plantejat aquests dos àmbits".

L'esquerra abertzale afronta el nou procés que és a punt de néixer amb un compromís basat en l'experiència i en els errors comesos en el passat. "No tenim cap inconvenient, -assegura Etxeberria-  en fer una valoració molt autocrítica de l'actuació de l'esquerra abertzale en tots i cadascun dels tres processos fallits que s'han donat en aquest país. I, en bona mesura, la responsabilitat que va tenir l'esquerra abertzale en la ruptura de l'últim procés i la valoració autocrítica que en fem, són els fonaments de la resolucions recollides en el document Zutik Euskal Herria -el gir cap a una estratègia política, pacífica i democràtica-. Allò que va succeir quatre anys enrere ha estat una gran lliçó per crear les condicions d'un nou procés en el qual no es tornin a repetir situacions o actituds que es van donar en el passat. En aquest sentit, l'esquerra abertzale ha assumit el compromís davant la societat basca i la comunitat internacional d'entrar en un procés que sigui irreversible i ens porti a la resolució integral i definitiva del conflicte polític basc. Aquest és el compromís que hem adoptat: no fallar en el nou intent, en la nova oportunitat que s'està obrint".

La nova marca amb la qual Batasuna aspira a ser legal, un cop ETA hagi fet els deures, es presentarà a finals del pròxim mes de gener i complirà els requisits de la Llei de Partits.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat