
El mitjancer sudafricà ha tornat a visitar Euskal Herria, en aquesta ocasió per acabar de perfilar el que serà el Grup de Contacte Internacional, un equip que estarà format per cinc personalitats europees -cap espanyol- i que s'activarà tan bon punt ETA faci els deures. Currin ha deixat aquest missatge a Bilbao: "ETA ja sap què s'espera d'ella. La pilota és a la seva teulada i estem esperant la seva resposta. Espero que digui el que és necessari. ETA té dos reptes pendents de resposta: un és el dels promotors de la Declaració de Brussel.les i l'altre el dels firmants de l'Acord de Gernika, entre els quals es troba l'esquerra abertzale. Si s'uneixen les dues peticions plantejades a ETA, essencialment el que se li reclama és un alto el foc permanent, unilateral i verificable."
I afegeix: "s necessari l'abandó de les armes. Un alto el foc no és suficient. Estic convençut que ETA ha arribat a la conclusió que la fase armada de la seva lluita ha de tocar a la seva fi i que l'abandó de les armes és un requisit absolutament essencial per a l'avenç polític en el País Basc pel que fa als seus objectius i a l'esquerra abertzale. Perque els objectius polítics de l'esquerra abertzale tinguin alguna possibilitat de ser considerats de manera constructiva, resulta essencial l'abandó complet de les armes i crec que ETA n'és conscient."
I si ETA no pren aquesta decisió? Resposta de Currin: "Si ETA es nega a respondre a la Declaració de Brussel·les i a l'Acord de Gernika li tocaria a l'esquerra abertzale fer noves declaracions i ser més específica en la seva condemna de la violència i pot ser en algún moment hagi de condemnar específicament la violència d'ETA." L'advocat ha explicat que la seva feina en el conflicte basc és facilitar el diàleg entre les parts enfrontades i també "contrastar les posicions polítiques amb la realitat i a partir d'aquí propiciar que l'esquerra abertzale revisi les seves posicions perquè després les confronti amb les d'ETA."
Currin reconeix que el Grup de Contacte Internacional que promou no començarà a treballar fins que ETA no hagi contestat positivament als signants de la Declaració de Brussel.les i de l'Acord de Gernika, però també reconeix que entre els objectius d'aquest equip de pacificadors hi figura la creació d'una mesa de partits, projecte que facilitaria les coses perque ETA es mogui en la direcció necessària: "Personalment considero que això podria ajudar a persuadir a ETA perque cessi de manera permanent la seva lluita armada.
Una de les preocupacions i de les pors d'ETA és que si declara la fi permanent de la violència s'aconseguiria la pacificació del territori i no passaria res, no hi hauria més diàleg polític. De manera que qualsevol mesura que s'adopti per alleugerir aquestes preocupacions penso que ajudaria a que ETA abandonés la violència." Segons Currin, Batasuna hauria de ser un partit legal en aquests moments i considera important que l'esquerra abertzale pugui estar present en les eleccions locals de l'any que ve. Si no ho aconsegueix, si el govern espanyol no ho permet serà "un cop dur", segons Currin, "però l'esquerra abertzale continuarà endavant amb el procés irreversible cap a la no violència."
Sobre el líder de Batasuna, actualment a presó, el facilitador sudafricà destaca que Arnaldo Otegi hauria d'estar en llibertat perque "ha estat un defensor important dels mitjans no violents". Per aquesta raó lamenta que el polític independentista estigui rebent un "tracte injust" per part de l'Estat espanyol.