Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 28 de de març del 2011 | 16:33
Crònica · Esport i Ciutadania

Qüestió de país

La Volta Ciclista a Catalunya ha completat ja el centenar d'edicions. Una xifra rodona que ha d'anar acompanyada d'una reflexió sobre el context històric, perquè La Volta és la tercera prova ciclista més antiga del món.

L'evolució de les societats té la seva significació en el món de l'esport. El que avui en dia té una importància cabdal, abans era un simple breu als diaris. I viceversa. I en aquest aspecte, l'esport no n'és, ni de bon tros, una excepció. Avui dia, el futbol, l'automobilisme, el tennis, el bàsquet, mouen grans audiències i expectació. Però anys ençà, la boxa i el ciclisme ocupaven les narratives dels diaris.

En el cas del ciclisme, La Volta a Catalunya era tot un esdeveniment. La gent sortia a cada poble a rebre i veure passar els millors esportistes del moment. Era un fet que el país sentia com a propi, seu, de tots els catalans. Era una forma de cohesió social, d'exposició de Catalunya al món. I això no hauria de canviar.

Convé recordar-ho ara que La Volta arriba als 100 anys i que pateix com mai per seguir existint. El president de la prova, Rubén Peris, explicava aquests dies que la competició "està a l'UVI". Que falten patrocinadors i que cada vegada costa més aconseguir el suport dels ajuntaments. Sense anar més lluny, en aquesta edició, Girona i Lleida han decidit no participar-hi.

Tots podem entendre que el context econòmic dificulta la continuïtat de l'esdeveniment, però cal decidir què volem fer, com a país. La Volta ha fet 100 anys, fantàstic. Però aturem-nos. Volem que segueixi o no? Perquè, si és que no, diguem-ho clar, sense embuts. Prou de seguir trampejant. Però si considerem que sí, arremanguem-nos. No ho deixem només en mans dels interessos econòmics i dels fans del ciclisme. La Volta, és més que això. La Volta és part del nostre camí, del nostre recorregut com a poble. Fer La Volta, és fer país. La pregunta és, doncs: Volem ser un país?





Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat