Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 22 de de novembre del 2011 | 16:14
Crònica · Economia

Rajoy pren la crisi com a argument de recentralització de les autonomies

Feia temps que el conseller d'Economia i Finances, Andreu Mas-Colell, expressava en cercles reduïts el seu temor a què els comptes de la Generalitat fossin intervinguts per l'Estat.

La imposició de retallades pressupostàries només era un avís. El 10% no era suficient, recordem que el PSOE exigia el 20% de tisorada -mentre a Andalusia el pressupost s'apujava d'un 3% per al 2012-, i que l'executiu de Zapatero es negava a pagar els 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat fins a esgotar el darrer dia de termini. A tot plegat s'hi afegia l'assetjament de Brussel·les a l'Estat espanyol per reduir el seu dèficit públic, que l'Estat va voler traslladar a les comunitats autònomes, i la pressió dels mercats internacionals, que cada dia que passen castiguen més els comptes espanyols amb una prima de risc desaforada. El conseller tenia raó. La seva intuïció era encertada, si bé ja no seran els socialistes espanyols els qui emprenguin la recentralització de les comunitats autònomes per la via econòmica.
El PP ja ha aclarit que no hi haurà pacte fiscal
Per descomptat, el PP ja ha aclarit que no hi haurà pacte fiscal, o el que és el mateix, que deixarà que Catalunya s'ofegui encara més, i això sí, abans de morir-se, que carregui amb l'espoliació fiscal corresponent. El nou president espanyol, que no vol revelar la seva política econòmica fins que formi govern al desembre, sembla que ja té algunes idees clares. Segons publica la premsa madrilenya, Mariano Rajoy aprovarà tres reformes econòmiques d'urgència només accedir al càrrec: financera, laboral i de despesa, que s'aprovaran en un consell de ministres que es podria fer el 23 de desembre. La mesura més important preveu en la pràctica la intervenció dels comptes de les comunitats autònomes, tal com suposa la reforma de la Constitució aprovada pel PP i el PSOE aquest agost passat. Rajoy vol imposar fortes retallades a les comunitats autònomes i imposar un sostre de despesa per assegurar que l'Estat compleix amb les exigències de la Unió Europea.
Rajoy pretén encolomar el mort als qui fan la feina i ja fa un any que escanyen els seus comptes
De fet, el PP preveu fer un mandat a totes les autonomies perquè facin un programa d'estabilitat econòmica en paral·lel al que farà l'Estat per a satisfer les exigències europees. Això no hauria de suposar un problema per a Catalunya, que de fet, ja disposa d'aquest pla i el compleix. El problema és que Rajoy pretén encolomar el mort als qui fan la feina i ja fa un any que escanyen els seus comptes per alimentar-ne d'altres. I aquest és el cas català.

Això suposa, de facto, intervenir els comptes de les administracions autonòmiques, tant les que compleixen com les que no. És, si més no, l'inici de la recentralització autonòmica que ja volia executar la ministra Elena Salgado, però que l'avançament electoral i la crisi cada vegada més galopant no li han permès de materialitzar. Ja ho farà el PP, i de ben segur, com amb la reforma exprés de la Constitució, amb la connivència dels socialistes espanyols.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat