Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 18 de de gener del 2012 | 15:36
Crònica · Economia

Madrid es treu la màscara

No han passat ni trenta dies des que es va constituir el govern de Mariano Rajoy que ja s'ha tret la màscara de la suposada austeritat i germanor amb Brussel·les en matèria econòmica.

L'executiu del PP està disposat, tot i que setmanes abans ho negués, a intervenir els comptes de les administracions autonòmiques i locals que no compleixin amb els paràmetres de reducció del dèficit. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va comunicar en una reunió dimarts amb els consellers d'economia autonòmics que l'Estat aplicarà "implacablement" sancions per a les comunitats incomplidores, i si s'escau, durà a terme una "intervenció temporal per al sanejament de liquiditat en els casos en què no puguin assumir el seu finançament". Aquesta intervenció significaria que l'Administració General de l'Estat portaria a terme un pla de sanejament en col•laboració amb les autoritats autonòmiques i locals afectades. El ministre no concreta una xifra a partir de la qual es produirà la intervenció, però deixa clar que s'utilitzaran els mateixos criteris que a la UE, fins i tot en termes quantitatius.

Montoro remarca que aquesta intervenció temporal no suposarà la retirada de competències, però és evident que si un territori no pot prestar correctament un servei per manca de finançament, l'exercici d'aquesta competència quedarà en escac. I aquí és on rau el perill d'un joc que, recordem-ho, va començar l'agost de 2011 de la mà del govern socialista, quan va proposar al PP la reforma d'urgència de la Constitució per incloure-hi un topall d'endeutament per a les administracions territorials. Catalunya ha retallat, i continua retallant, els seus pressupostos per tal de reduir un dèficit que l'escanya. I sobre el paper, en termes comptables, que no necessàriament socials, fa els deures. Però el país té un problema de fons que en cap cas s'ha posat sobre la taula: l'espoliació fiscal que cada any li roba 22.000 milions d'euros que van a Madrid per a subvencionar altres comunitats i que no retornen en forma d'inversió.
L'ofec de Catalunya ha de ser una qüestió prioritària que val més que comenci a tractar-se ara
Així, és possible que Catalunya pugui ser intervinguda en algun moment, tenint en compte l'evolució de les previsions econòmiques per als propers mesos i els venciments que té l'executiu d'Artur Mas sobre la taula. I és clar, els deutes de l'Estat. Dels 759 milions d'euros de la disposició addicional tercera no se'n sap res, com tampoc dels 1.450 milions del fons de competitivitat que encara no han arribat. En aquestes circumstàncies, si la Generalitat vol tornar a emetre bons patriòtics, trobarà que les condicions s'han endurit, a nivell de les de l'Estat, com també ha anunciat el ministre espanyol. Amb tot, fonts del govern català creuen que, arribat el cas, les competències de la Generalitat no estarien en perill, si bé suposaria una pèrdua d'autonomia financera evident.

L'u de febrer, Artur Mas i Mariano Rajoy es trobaran a la Moncloa per tenir un primer contacte. El president català no ha confirmat si el pacte fiscal estarà sobre la taula o no. Però en qualsevol cas, l'ofec de Catalunya ha de ser una qüestió prioritària que val més que comenci a tractar-se ara, perquè els resultats, si arriben, es faran esperar molt. I Catalunya té pressa. No només per pagar les nòmines dels seus funcionaris.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat