Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 18 de de gener del 2011 | 14:42
Crònica · Economia

Qui voldrà comprar els 11.000 milions d'euros?

El Govern situa el dèficit de la Generalitat de Catalunya en un 3,6% del PIB, un deute de 7.000 milions d'euros per afrontar aquest 2011, això és, un 1,2% més del llindar del 2,4% fixat per l'executiu espanyol, i un 2,3% més d'allò que ordenen les directrius europees. L'executiu d'Artur Mas ha de passar la tisora, i molt, per acostar-se a aquests paràmetres, més encara quan assegura que no apujarà impostos baix cap concepte, i sí que suprimirà l'impost de successions, que aporta uns 900 milions d'euros.

Sota l'amenaça d'intervenció llançada per Zapatero des de la premsa estrangera, tot i que molt matisada per la ministra d'Economia, Helena Salgado, el govern de CiU i sobretot el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, han de tancar un pla de xoc que tingui efectes visibles aviat. Hi ha moltes factures pendents de pagar, fins i tot no està clar que es puguin pagar nòmines més enllà de dos mesos si no es retalla d'algun lloc, i el 2011 cal fer front a venciments de crèdits i també als famosos interessos del 7,75% dels 3.000 milions d'euros en forma de bons que va col·locar l'anterior govern.

La reducció de la despesa pública per al 2011 es xifra en el 10%, i el nou executiu afrontarà el seu primer any amb la incertesa de quins resultats donarà el primer any sencer amb el nou finançament pactat a Madrid pel govern tripartit en el marc de la Lofca espanyola. A més a més, els pressupostos per a aquest exercici no es podran aprovar fins el juny.

Abans, però, el conseller d'Economia tindrà un repte sobre la taula, l'emissió de bons per valor d'11.000 milions d'euros, el triple del que va emetre l'anterior executiu. El primer entrebanc que trobarà la Generalitat, que ja dóna per fet que els bons es vendran al mercat interior, majoritàriament a Catalunya, serà generar prou confiança en el ciutadà, que a més, comprarà bons a un interès inferior al 4,75% que es va donar el 2010. Igualment, les entitats financeres no cobraran un 3% en concepte d'interessos per la gestió. Els percentatges seran menors, probablement entre tots dos no passaran del 4,5%, que és el preu que ha col·locat l'Estat espanyol els seus bons, en aquest cas emesos als mercats internacionals.

Si Catalunya fos un Estat, els mercats internacionals confiarien més en la seva economia, amb un endeutament del PIB força inferior a l'espanyol (16% a Catalunya, 60% a l'Estat espanyol), perquè calcularien els riscos en funció de la capacitat d'aquest estat català de generar ingressos i fer créixer la seva economia. Ara, però, Catalunya és a ulls dels inversors internacionals una regió que té ingressos vinculats a les transferències que li fa un Estat, i per tant, amb poca capacitat de generar creixement. El govern català no ho tindrà fàcil, per col·locar 11.000 milions d'euros en bons. Economia té clar que "serà difícil".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat