Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 31 de d'agost del 2009 | 08:08
Crònica · Cultura

No ens podem quedar aturats.

La mort d'Isidor Cònsul, editor de Proa, crític, filòleg i escriptor, és una gran pèrdua per a la cultura catalana i per a la producció literària del país. La seva tasca és un exemple de treball rigorós, de qualitat, constant, compromès i amb una gran visió global i de futur. Són un seguit d'adjectius que, sincerament, no es poden enumerar plegats en gaires ocasions. Figures com la d'Isidor Cònsul ens ajuden a explicar i entendre la importància de l'empremta que ha deixat, a la vegada que ens fa prendre consciència de la necessitat vital que té la nostra cultura, i el nostre país, de tenir persones de la seva talla.


s important prendre el relleu del seu exemple i que fer que sigui un referent per les generacions actuals i futures. Figures com la seva és el que fa que la nostra cultura, malgrat continuar patint situacions i actituds de discriminació per part de l'estat espanyol, continuï amb un dinamisme i una qualitat de primer ordre a Europa.


El curs comença amb la notícia de l'adéu a Isidor Cònsul i també amb les incerteses al voltant de la possible, probable, retallada del Tribunal Constitucional a l'Estatut, que tot apunta a que podria afectar a articles relatius a la llengua catalana. s un tema, que en el cas que finalment succeeixi, ens ha de fer reflexionar i bastir una estratègia i una acció política que eviti els efectes neutralitzadors de la sentència.


En aquest sentit Bernat Joan, Secretari General de Política Lingüística,va fer, les declaracions a Prada on deia que la política lingüística del govern en cap cas es modificaria, en referència al model educatiu i d'immersió lingüística. Potser seria interessant, però, plantejar una política lingüística més activa que la que s'aplica actualment. S'ha de superar amb intel·ligència les pors a titulars de la brunete mediàtica i a possibles conflictes amb el govern socialista. Potser convé recordar que qui actualment té una política lingüística més clarament desacomplexada i definida és l'Estat espanyol, a favor de la llengua castellana, evidentment. Només així s'explica que per exemple, i només en l'àmbit de l'etiquetatge, hi hagin  149 lleis que imposen com a mínim el castellà en l'etiquetatge de productes, en contraposició a l'única llei (restringida a productes catalans amb segells de qualitat o d'origen) que obliga l'etiquetatge en català . Hem d'aprofitar cada moment per anar avançant, hi hagi o no hi hagi sentència, no ens podem quedar aturats en una dinàmica només de declaracions. Hem de fer camí, tal i com han fet persones com la del desaparegut Isidor Cònsul.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat