Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 15 de de desembre del 2008 | 14:58
Crònica · Cultura

Temps per reflexionar

Ara que s'acosten les vacances de Nadal proliferen les llistes de recomanacions literàries, les llistes de llibres més venuts, presentacions de novetats editorials i un llarg etcètera que només queda igualat i superat per l'activitat que es genera la voltant de la diada de Sant Jordi. La celebració el proper dissabte de la 58a Nit de Santa Llúcia, considerada la vetllada literària més important en llengua catalana, en serà un punt àlgid. Cal tenir present que entre els premis més destacats hi ha els prestigiosos premis Sant Jordi de novel·la, el Carles Riba de poesia i el Mercè Rodoreda de contes i narracions.



La setmana passada Òmnium Cultural ja va començar a escalfar motors amb l'organització de diferents activitats populars i participatives arreu del país. La gastronomia, la música de Carles Santos i les lletres al carrer són els eixos centrals d'aquesta edició. Aquest any l'acte tindrà lloc a la ciutat de Barcelona, amb una clara voluntat de reivindicar el paper de capitalitat de la ciutat, objectiu tan important com necessari. Més enllà de l'indubtable valor literari de la vetllada, cal destacar la gran importància que té per la nostra cultura comptar amb uns premis que ja tenen 58 anys d'història, i que constitueixen un element de continuïtat que no deixen d'aportar una dosi de sentit d'estat que tanta falta ens fa.


Al marge d'aquesta celebració, aquestes dates són oportunes per trobar un moment per recordar el debat que s'ha anat generant els darrers mesos sobre els replantejaments que calen per a la nostra cultura i país. L'any passat Patrícia Gabancho va publicar "El preu de ser catalans", un assaig que va generar un debat interessant. Ara fa un mes es va publicar "Malestar en la cultura catalana", de Joan-Anton Fernàndez. Es tracta d'un assaig que fa una reflexió en profunditat sobre el que ha passat en la cultura catalana els últims trenta anys. El llibre també afronta sense complexes preguntes de gran transcendència com ara "Quins efectes té la subordinació política en el camp cultural?" i si és factible "imaginar un futur d'emancipació i un projecte de vida en comú?". Aquesta és una obra que, amb d'altres que s'han anat publicant en els darrers temps, ens ha de fer reflexionar i possibilitar que la nostra cultura i la nostra identitat afronti de cara tots els reptes que tenim al davant, que no són pocs.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat