Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 15 de de setembre del 2008 | 15:26
Crònica · Cultura

L'apocalipsi va ser ahir

Encara ressonen els efectes de la presentació de l'informe elaborat per l'Associació Catalana de Sociologia on s'afirmava que la societat catalana es troba en una situació de perplexitat. Potser el que podria ser novetat és que després de tot el que hem viscut en els darrers any no ho estiguéssim. En tot cas, cal defugir el fatalisme que pot derivar-se d'aquesta situació de perplexitat, que al capdavall pot acabar actuant com a coartada per a la inacció.

Per una cultura i, fins i tot, per una societat com la catalana, podríem dir que "l'apocalipsi va ser ahir i que avui només tenim un problema". Només cal repassar tota la legislació aprovada en els darrers 294 anys que ha tingut per objectiu perseguir, prohibir i més darrerament laminar la nostra llengua i cultura. Som aquí, potser no com voldríem ben bé, però millor del que se'ns dubte molta gent ens voldria. Tenim un problema, o repte, que es podria resumir dient que és el de dinamitzar la nostra llengua i cultura. Fer que sigui la llengua i cultura més sòlida, solvent, pròpia, amb més tirada dels Països Catalans, i tenir el reconeixement i la presència internacional que ens mereixem i necessitem.  Per assolir aquests objectiu no hi ha una única resposta. Cal treballar en diferents àmbits legislant, promocionant, col·laborant amb les institucions de tot l'àmbit lingüístic... i sobretot també, construint i consolidant unes indústries culturals i creatives pròpies. Ja hem explicat en d'altres cròniques que les anomenades indústries culturals a més a més de projectar la pròpia cultural, poden generar grans beneficis per a l'economia. Un darrer exemple d'aquestes potencialitats infinites ens el torna a donar els còmics Manga. El darrer fenomen és el protagonitzat per un la sèrie d'aventures publicades sota el títol "les gotes de Déu" (the Drops of God), on els protagonistes esdevenen experts tastavins de vins francesos. La novetat es troba en el fet que allà on s'ha publicat ha estat un èxit de vendes i a més a més ha generat augment molt important de les vendes de vi francès, que han incrementat les seves exportacions a Àsia de forma espectacular. s un consum motivat per l'interès per la cultura del vi i de tot el que hi ha al darrera que es reflecteix en aquest Manga. s un exemple d'una bona combinació d'elements de creativitat cultural, èxit econòmic i de donar a conèixer la cultura del vi a les generacions més joves. Són tres elements que ens poden inspirar i entendre que invertint en la nostra cultura tothom hi pot sortir guanyant.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat