Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 12 de d'abril del 2010 | 14:18
Crònica · Cultura

La nostra força

Dues notícies de la setmana passada ens han de servir de mostra per ser molt optimistes i reconèixer i valorar els actius i el potencial de què disposa la nostra cultura. Primerament Òmnium Cultural va fer públic el nom del 42è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, que serà l'escriptor Jaume Cabré. Normalment el jurat del Premi d'Honor es reunia més tard, però enguany s'ha canviat el format per fer-ho amb més temps, la cerimònia d'entrega serà el 14 de juny al Palau de la Música, amb l'objectiu de poder difondre l'obra i la trajectòria del premiat.

Joaquim Maria Puyal, en representació del jurat va explicar els motius pels quals s'ha premiat Cabré. D'entre els molts i justificats motius que va exposar en volem destacar un: la seva projecció internacional. s un punt molt important que hem tractat en més d'una crònica. En la mesura que el gruix dels nostres millors autors tinguin una projecció internacional àmplia i reconeguda, la nostra cultura farà passos sòlids i ferms per superar els constants intents de laminació i minorització a què es veus sotmesa. La segona notícia és la concessió del Premi Nacional de Cultura en la categoria de literatura a l'escriptor Miquel de Palol, per la novel·la El testament d'Alcestis.

En aquesta ocasió es valora que aquesta obra "és una mostra més de l'alta literatura de l'escriptor a més d'una reivindicació de valors com el bé, la generositat, l'heroisme i el sacrifici". Recordem que des de l'any passat, és el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) qui atorga aquests premis, amb un acte que tindrà lloc el 3 de juliol al Palau de la Generalitat. Segurament no és casualitat que les dues notícies s'hagin fet públiques just les setmanes prèvies a la diada de Sant Jordi. Si hi ha un moment de l'any on l'expressió literària popular de la nostra cultura viu el seu zenit és, sense cap mena de dubte, per Sant Jordi. Jaume Cabré i Miquel de Palol són dos exponents del bon moment i de la gran qualitat de la nostra literatura i de la nostra cultura, és de justícia fer-los aquest reconeixement.

Això ens ha de fer reflexionar i prendre consciència que tenim més possibilitats com a país del que sembla i que el nostre límit només pot ser la nostra voluntat. Aquesta és la nostra força, digui el que digui la sentència del Tribunal Constitucional, que sembla que podria arribar en els propers dies (o anys! si tenim en compte el que temps que fa que s'està deliberant...).

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat