Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 11 de de maig del 2009 | 14:07
Crònica · Cultura

Fer el pollastre

El Parlament Europeu ha iniciat una campanya de comunicació per motivar la participació en les properes eleccions del 7 de juny. L'estratègia és visualment força impactant. Es tracta de dues figures de dos pollastres gegants envasats que van acompanyades de la pregunta "Quina informació han d'incloure les etiquetes?".

A Catalunya aquesta és una pregunta interessant, sobretot perquè quan parlem d'etiquetes és inevitable parlar de la llengua de les etiquetes. Per coherència, responsabilitat i respecte hauria de ser, com a mínim, en català. Aquest és el tracte que reben a la Unió Europea els consumidors (per parlar en els termes en què es planteja la campanya) que parlen llengües amb un nombre de parlants similars a la llengua catalana. Reben la informació en la seva llengua amb tota normalitat.

A Catalunya això encara no acaba de ser del tot possible. Tot i que en els darrers anys hi ha hagut avenços en alguns àmbits concrets, com les denominacions d'origen i cerveses, encara hi ha molt camp per recórrer. D'entrada cal hi hagi un marc legal que garanteixi el dret dels consumidors a rebre la informació en català, i cal que s'apliqui la llei amb la mateixa normalitat que l'Estat espanyol aplica 140 normatives sobre la llengua espanyola. Curiosament els dos vicepresidents del Parlament Europeu, Aleix Vidal-Quadras i Mechtild Rothe, quan van presentar la campanya de l'Eurocambra van destacar que "el que és important és parlar la llengua que parla la gent".

Per nosaltres aquesta frase sona a cinisme. A Catalunya, i malgrat els esforços que dedicats a aquest tema, ni s'acaba d'utilitzar la nostra llengua quan es tracta dels drets dels consumidors ni tampoc es pot utilitzar la nostra llengua a tots els efectes a les Institucions Europees: no és oficial. En el futur cada cop més l'Eurocambra incidirà més en aspectes que ens acabaran afectant. s per això que cal exigir als nostres representants que actuïn per tal que la nostra llengua sigui tractada de la mateixa manera que ho són el danès o l'eslovac. Mentre això no sigui una realitat caldrà seguir reclamant el ple reconeixement de la nostra llengua a les institucions europees, que també són les nostres. Si no ho fem, per complexos o per creure que això és "provincià" o que ja està resolt, llavors sí que estaríem fent el "pollastre".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat