Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 6 de d'octubre del 2008 | 16:04
Crònica · Cultura

Espectadors pel futur

A Catalunya el món del teatre té una personalitat pròpia molt important. El que tot just ara s'està fent una mica en l'àmbit del cinema català ja fa temps que es té en el del teatre. Hi ha una tradició respectable i sòlida d'autors, d'actors, de teatres i, sobretot, de públic. Segons dades de l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA) durant la temporada 2007 - 2008 hi va haver 2.6 milions d'espectadors. D'aquests un 40% va anar a veure obres en català, un 31% van anar a veure obres d'autors catalans i un 67% va anar a veure produccions catalanes. Aquestes xifres demostren que la indústria cultural catalana en l'àmbit del teatre és potent.

 També ens indiquen que els espectadors majoritàriament van a veure obres en català. Concretament una mica més d'un milió d'espectadors, seguit per uns vuit-cents mil que van anar a veure obres en castellà i uns tres-cents mil espectadors que van assistir a espectacles en d'altres llengües, que són sobretot els que assisteixen al Liceu.  Tot plegat és un ball de xifres interessant. Ens permeten mirar amb un cert optimisme cap al futur. Fer teatre en català és rendible i té un públic consolidat. Ara bé, no ens hem de conformar amb aquestes dades. Cal ser ambiciosos i arribar eixamplar aquesta base, no només per nombre d'espectadors, sinó per la capacitat d'arribar a més teatres d'arreu del país i de donar sortida als nostres autors i actors.  Si es manté l'ambició es poden posar en pràctica iniciatives destinades a despertar l'interés pel món del teatre, la cultura i la creació. Un bon exemple pot ser el que posaran en pràctica al Regne Unit, on la xarxa de teatres públics oferiran entrades gratuïtes, un cop a la setmana, a espectadors d'entre 18 i 26 anys. El pressupost d'aquesta iniciativa és de prop de tres milions d'euros, i aquesta primera fase durarà fins el 2011. s un primer pas que vol despertar l'interés del públic jove i fer que descobreixin la força del món del teatre i n'esdevinguin espectadors en el futur. Precisament ara fa pocs dies s'ha fet públic que uns 13.000 joves catalans de 18 anys han participat en el programa de subscripcions gratuïtes de publicacions, impulsat pel Departament de Cultura. s un cas que, amb totes les distàncies, es podria agafar com a referent pel possible impacte en l'àmbit del teatre. Ja hem comentat en més d'una ocasió que el pressupost de cultura de la Generalitat és molt baix, massa pel que representa la cultura pel nostre país, però és per això que encara cal ser agosarat amb el que fem.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat