
Per què un diari com el Financial Times ha destacat en portada el no de Mas a les retallades de ZP i el dèficit fiscal que pateix Catalunya? Precisament una setmana després, per cert, que el rotatiu publiqués un reportatge sobre la innovació a Barcelona?
Diversos mitjans digitals del país s'han fet ressò de la portada del Financial Times d'aquest dimarts. En ella, amb la fotografia d'Artur Mas inclosa, hi apareix una notícia sobre el rebuig del president de la Generalitat a les retallades que ha exigit l'executiu espanyol a la Generalitat per reduir el dèficit. I, ja al contingut, i tot i que hi hagi afirmacions més o menys discutibles, el diari fa referència al dèficit fiscal que pateix Catalunya, que xifra en el 9% del seu PIB, i es remet a les declaracions d'Artur Mas en les que afirmava que "a Espanya la gent ha estat vivint per sobre de les seves possibilitats", mentre que "a Catalunya, estem vivint per sota".
Què ha passat perquè aquesta vegada un mitjà internacional hagi ofert una visió més neutral sobre el que passa al país? Per què aquest cop, com ha passat i passa tantes vegades, la visió de l'afer del dèficit de les comunitats autònomes no ha passat pels sedàs dels periodistes de Madrid? Hi ha diverses causes que justifiquen aquest canvi, i és evident que el saber fer de l'autor de l'article n'és la principal, però també queda clar que la tasca del Col·lectiu Emma no ha caigut en l'oblit.
L'any 2009, un grup de catalans va decidir que, davant les visions esbiaixades que es publicaven sobre Catalunya –especialment quan se'n parla com a subjecte polític- als mitjans internacionals, era necessari que algú respongués a aquests mitjans, influenciats masses vegades per la visió centralista i predominant del periodisme estatal. "Volem que el món ens conegui com som, no com diuen que som", afirmen. I així va néixer el Col·lectiu Emma.
Des de fa tres anys, doncs, aquesta entitat s'ha dedicat a respondre als corresponsals dels mitjans internacionals quan publicaven articles i reportatges parcials, i contraargumentaven amb detall cada punt que consideraven incorrecte. A la vegada, però, l'entitat també ha felicitat aquells escrits que s'apropaven més a la realitat del país i que no queien en els tòpics de sempre.
Sense sortides de to, però també sense descans, el Col·lectiu Emma ha trencat la cadena segons la qual, per parlar de Catalunya, els mitjans estrangers havien de fer parada a Madrid. "Responem a la premsa internacional i no a l'espanyola perquè no serviria de res", explicava el membre del Col·lectiu Emma, Salvador Garcia, en una entrevista a TribunaTV.
És cert que molts mitjans han continuat en la mateixa línia, però notícies com la de Financial Times demostren que la feina ha servit per alguna cosa. Per cert, que l'autor de la notícia és del corresponsal Victor Mallet, el mateix que fa una setmana va publicar un reportatge sobre innovació i creativitat a Barcelona, que incloïa, curiosament, les declaracions de Salvador Garcia explicant el seu parer sobre perquè hi ha emprenedoria a la capital catalana.