Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 6 de de setembre del 2013 | 17:11
Crònica · Cultura i mitjans de comunicació

'Crónica global', el nou diari de les clavegueres unionistes

El passat mes de gener la revista Tiempo publicava un informe d'un expert historiador del CNI, Fernando Rueda, qui va assenyalar fil per randa l'estratègia que desenvoluparia el CNI contra el procés sobiranista català. L'exposició de Rueda detellava les estratègies i línies d'actuació de l'Estat, l'agrupació de tots els pensadors i opinadors unionistes, la creació de publicacions i l'intent de col·locar opinadors unionistes a tots els mitjans de comunicació.

Davant la fortalesa, l'extensió i l'audiència de la premsa digital catalana, el CNI i la resta de clavegueres estaven molt preocupats perquè els sectors unionistes pràcticament no gaudien de premsa digital catalana o tenien una ímfima credibilitat i audiència.

Diferents informes consultats expliquen que el CNI i sectors propers han consolidat la presència d'opinadors a programes de ràdio i televisió catalans, els quals repeteixen dia a dia les consignes elaborades --i no cal dir-ho, la informació, manipulació i desinformació-- per l'Estat i que fan la "gota malaia" informativa contra tot el procés sobiranista, les estructures d'Estat del país, els polítics catalans i el Govern de la Generalitat.

Però allà on realment hi havia i hi ha un gran desequilibri és al món de la premsa digital, on el catalanisme polític i el sobiranisme gaudeixen d'un indiscutible lideratge. Davant d'aquesta situació fa temps que diferents personatges de la caverna catalana s'han estat reunint a diferents restaurants i al Círculo Ecuestre per tal de configurar un nou mitjà informatiu digital unionista que sumi tots els efectius que estan en contra del sobiranisme a Catalunya.

A la vegada, amb aquesta maniobra també s'intenta sumar la minsa audiència de l'ultradiari franquista La Voz de Barcelona amb el girigall (suposadament) informatiu del digital El Debat. Aquests dos periòdics, sumits en una crisi econòmica total (mesos i mesos sense pagar retribucuions i amb deutes importants) tenien la necessitat de reestructurar-se ja que la seva única alternativa era tancar. L'oportunitat, doncs, d'una sortida ha sigut sumar-se a les clavegueres de l'Estat i fusionar-se.

Amb la creació de Crónica global sembla que s'ha creat un consell editorial --que fusionarà els dos altres mitjans en crisi-- que estarà format per allò bo i millor dels personatges de la caverna que fins fa poc eren propers al PSC o al PP --i alguns d'ells també a C's. Es tracta, doncs, de personatges com Toni Bolaño, ex-cap de premsa de l'ex-president José Montilla, l'ideòleg de C's, Francesc de Carreras, i també altres intel·lectuals coneguts de l'espanyolisme com Joaquín Coll, Juan López, Pablo Planas i Ignacio Vidal-Folch. Com a president del consell editorial s'hi troba el fins ara director d'El Debat, Francesc Moreno, un home proper al PSC i als seus sectors més espanyolistes i jacobins.

Tanmateix, sembla que el director del nou digital serà Alejandro Tercero, director fins ara de La Voz de Barcelona. Aquest element fatxa que fins fa poc exhibia públicament la bandera espanyola feixista amb l'aguilucho, ha sigut considerat durant els darrers mesos l'espia oficial a les rodes de premsa del Palau de la Generalitat. El possible nomenament de Tercero com a director --Tercero ha arribat a ser, també, cap de premsa de la darrera campanya de C's-- ha provocat certes protestes entre els promotors pel caràcter desacomplexat i franquista del personatge, ja que se li coneixen les seves vinculacions amb la Fundación Francisco Franco. 

També forma part de l'equip promotor un històric inefable mercenari i periodista: Alfons Quintà. Un personatge peculiar i desacreditat i que alguns consideren desequilibrat. Quintà ja ha format part de diferents campanyes en contra de la Generalitat i els seus aparells d'Estat, com els onze articles que va publicar el Diari de Girona fa uns anys en els quals Quintà s'inventava una novel·la negra i tenebrosa sobre els Mossos d'Esquadra. Cal recordar que Alfons Quintà va ser un dels fundadors de TV3, premi que li va atorgar Lluís Prenafeta en els seus temps de secretari general de la Presidència, per tal de fer-lo callar durant l'afer Banca Catalana. En aquella època Quintà va rebre sucoses subvencions del Govern de Jordi Pujol. 

També formaran part de Crónica global, a banda de Moreno, Tercero i Quintà, altres col·laboradors com Xavier Pericay, Leonor Mayor, Víctor M. Sánchez, Xiana Siccardi i Jordi García-Petit. Cal reconèixer que hi són tots aquells que durant dècades han llançat el verí de l'anticatalanisme amb un gran fracàs i que ha portat alguns d'ells a la paranoia. Crónica global serà, doncs, l'eina de la caverna que, des de Catalunya, transmetrà les consignes i l'estratègia que avui fan els mitjans de la caverna madrilenya.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat