Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 25 de de juny del 2008 | 17:16
Crònica · Contrastant

Que no pateixi en Joan Ferran!


Una de les dèries del diputat socialista Joan Ferran és la crosta nacionalista que hi ha a TV3 i a Catalunya Ràdio. A continuació li fornirem unes dades que el poden tranquil·litzar.

Un dels periodistes que més ràpidament van contestar les crítiques que féu Ferran en una entrevista a El Periódico de Catalunya fou en Josep Cuní. L’esmentat periodista estava molt indignat perquè ell era un dels que assenyalava directament Ferran sense dir-ne el nom.

Des de fa un cert temps, Cuní escriu un article setmanal a El Periódico de Catalunya. El passat 21 de juny en va escriure un titulat “Perseverança”. Per a tranquil·litat de Joan Ferran, Cuní construeix un discurs nacional espanyol, bé de manera conscient o bé de manera no conscient.


Comentant la tasca duta a terme pel cardenal Martínez Sistach al si de la Conferencia Episcopal Española, Cuní afirma:

Ha estat la gota malaia del cardenal arquebisbe de Barcelona la que ha fet veure als seus companys de la Conferència Episcopal que la seva ràdio està "al servei de la veritat, de la llibertat i del bé comú" i que, en canvi, el que sona per antena ben sovint es desvia del que és veritat, castiga els que difereixen de les opinions dels seus predicadors i perjudica l'interès col.lectiu, ja que divideix la societat més que no pas la unifica. Així, després de dos dies de deliberació, els nostres prelats han optat per vetllar per aquest compliment i traslladar al consell d'administració el recordatori d'allò que ha d'encoratjar i no oblidar. Que amb atacs com aquests a l'Evangeli, a l'Església no li fan falta ni heretges ni apòstates.

El fragment és molt llarg, però el que ens interessa és molt curt: el sintagma “els nostres prelats”. Qui són els nostres prelats, els d’en Cuní? El text ho deixa ben clar: els de la Conferencia Episcopal Española. D’entrada, Cuní parla d’”els seus companys”, els de Martínez Sistach. A més, per coneixement enciclopèdic, sabem que els prelats que s’han reunit dos dies per parlar, més o menys estona, sobre la COPE són els prelats de la CEE. Així doncs, “els nostres prelats” són els prelats espanyols. El possessiu, doncs, és prou clar.

Més endavant, Cuní manté que la CEE ha canviat de parer tres raons: la posició bel·ligerant de Jiménez Losantos arran de la derrota electoral del PP el 9-M, la sentència per injúries a Ruiz Gallardón i l’amonestació que aparegué a l’Osservatore Romano. Això li va dir el que llegim a continuació:

Esmena

¿Què ha passat? Doncs que tot semblava adequat quan el blanc de les ires [de la COPE] eren el Govern, els socialistes i els seus aliats. Per no parlar dels nacionalistes en general. Terroristes tots que s'atrevien a atemptar contra la unitat d'Espanya amb més odi que els que ho van fer a Atocha deixant una reguera de sang i mort. [...]

Cuní fa referència a “el Govern”. La manca de qualificació del govern i la utilització de l’article definit han de fer pensar que Cuní es refereix al Govern de Catalunya. És allò que en lingüística es coneix amb el terme de menys marcat. La realitat discursiva, però, és una altra. El govern de què parla Cuní és l’espanyol. El context cognitiu de l’oració on surt el mot Govern és significatiu. El lector/La lectora coneix perfectament la línia editorial de la COPE i el tipus d’oposició que la COPE va fer al govern de Zapatero, és a dir, al govern espanyol de la legislatura anterior. En aquest sentit, les al·lusions a la ruptura d’Espanya i a l’11-M són prou clares. Si parlés del govern català, totes aquestes al·lusions estarien fora de lloc, altrament dit, no foren pertinents.

En conclusió, el discurs de l’article de Cuní reprodueix (o construeix) el discurs nacional espanyol. Els dos aspectes que hem analitzat es poden canviar fàcilment. D’una banda, en lloc de parlar d’”els nostres prelats”, parlar d’”els prelats espanyols”o “dels prelats de la CEE”. I, d’altra, parlar d’”el Govern espanyol” o d’”el Govern de Zapatero” en lloc d’”el Govern”.

 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat