Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 15 de de gener del 2015 | 18:20
Crònica · Col·lectiu Joan Crexell

Han fet Mas i Junqueras un pas endavant?

Després de setmanes d'enfrontaments, prepotències i actituds hostils, el pas de responsabilitat donat per Mas i Junqueras és, evidentment, una fase que desbloqueja la situació. Més que un pacte nacional, l'acord suposa la continuitat del pacte entre CiU i ERC, amb l'afegitó de la suposada tasca de construir allò que no s'ha fet, les estructuers d'Estat, i una data concreta per convertir unes eleccions nacionals catalanes en plebiscitàries.

A més, l'acord permet participar-hi amb llistes lliure com passa a qualsevol país democràtic del món. El col·lectiu Joan Crexells, creat fa 18 anys, veu aquest pacte amb respecte pel sacrifici que ha representat, per les persones implicades, les forces polítiques representades i pel suport de la societat civil organitzada. Hi havia un afissura al procés i ara, com a mínim, hi hem posat un esparadrap.

Però cal preguntar-se si calia perdre més el temps. Perquè hi ha moltes incògnites: es farà en 7-8 mesos tot el que no s'ha fet fins ara quant a estructures d'estat? Tenen sentit d'estat els que ho han de desenvolupar? Cal no enredar les bases dels partits que han pactat ni la societat civil.
Tot el procés pactat per Mas i Junqueras es pot dur a terme sense haver fer net abans?"
Aquest pacte és difícil i cal veure si les dues forces polítiques en sortiran indemnes, perquè el primer que han d'entomar són els pressupostos del 2015, després unes municipals en què les bases de CiU i ERC estàn enfrontades --tot i el seu patriotisme--, posteriorment el calendari juducial, el qual l'Estat possiblement intentarà augmentar la velocitat: quants casos de suposada corrupció sortiran del camp de CiU i els seus entorns? Una nova pedra: què passarà amb la irrupció de noves forces polítiques que poden canviar l'aspecte del ventall electoral català?

Tot el procés pactat per Mas i Junqueras es pot dur a terme sense haver fer net abans, i sense haver posat un nou govern amb sentit d'Estat? Evidentment, alguns hi guanyen, sobretot hi guanyen temps. CDC en guanya per a reinventar-se i enfortir-se, per allunyar la possibilitat immediata d'un divorci amb UDC. Però ERC, què hi guanya? Com s'ho farà ERC amb una esquerra emergent i diversa? 
No hauria estat millor fer un acostament a la CUP, a MES i a ICV, i no pas deixar-los de banda?"
No hauria estat millor fer un acostament a la CUP, a MES i a ICV, i no deixar-los de banda? I tornar, així, a la fotografia original del pacte, i no pas a la fotografia que va sortir ahir a la nit? Alguns sectors estan preocupats per l'ANC amb aquest pacte. Perquè aquesta organització té data de caducitat amb objectius a complir, promeses fetes i una direcció que té les setmanes comptades estatutàriament.

Caldria, doncs, que l'ANC fes un gran esforç --com ja ha fet-- d'imparcialitat i intenti mantenir lligams amb totes les forces polítiques i socials que han quedat al marge del pacte Mas-Junqueras. Aquesta és una funció primordial i possiblement l'Assemblea és l'única organització que pot fer-ho, però mai no pot donar la imatge que actua responent a les estratègies dels partits. 

L'ANC és la representant dels 2 milions de catalans que s'han mobilitzat i que son la bona gent de l'indepenjdentisme, com ja hem dit en tants altres articles d'aquest col·lectiu. Els propers mesos són cabdals. Caldrà que personalitats de la nostra societat basteixin a l'entorn del 27s una gran alternativa. El procés no pot quedar a mans només de CiU i ERC, això seria un pas enrere.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat