Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 14 de de desembre del 2012 | 18:59
Crònica

Catalunya: servir el país des d'Interior

Tres-cents anys de mancances, de no poder gaudir d'estructures d'Estat, d'ésser un país ocupat i de tenir unes forces de seguretat i defensa del país dirigides des de la metròpoli ha creat una societat que a dia d'avui veu alineat el seu pensament sobre les qüestions de defensa i seguretat.

Col·lectiu Coronel Escofet · Caldria que els nostres polítics actuals llegissin les memòries del Coronel Escofet, últim cap d'ordre públic de la Generalitat de Catalunya durant la República per tal que observessin les grans mancances que, com a país, tenim en la mateixa estructura d'Estat de la seguretat i la defensa.

Fa trenta-cinc anys, quan es van posar les bases del model de Policia de Catalunya i es van començar a assolir les competències de seguretat ciutadana i ordre públic, el camí va ser molt difícil i ple de pals a les rodes per part de l'Estat: els cossos policials i d'intel·ligència, durant segles, han considerat que aquest és el seu 'jardí' i que els jardiners són ells. 
L'Estat ha usat tota mena d'entrebancs i talps a la Policia catalana per evitar la seva acceptació per part de la societat catalana"
Catalunya avui dia disposa, ja, de 17.000 Mossos d'Esquadra i 13.000 policies locals, una força de 30.000 homes i dones que són un element d'estructura d'Estat molt i molt important. Tots ells són l'eix central i integral de la seguretat pública a Catalunya. Aquests, però, sereveixen a una societat la qual encara no han acabat de convèncer de què són els seus servidors, i de què treballen a favor de la seva defensa.

De qui és la culpa que això, encara, no sigui acceptat pel 100% de la societat? Caldria veure, doncs, en què ha errat la Policia de Catalunya. En què s'han equivocat els seus comandaments polítics? Quines han sigut les estratègies de la seva extensió i sensibilització a la societat civil i a tots els sectors socials del país?

També cal explicar que no ha sigut fàcil. L'Estat ha usat durant els darrers 30 anys tota mena d'entrebancs, estratègies, talps i cucs a l'interior de la Policia catalana per tal d'evitar la consolidació i prestigi d'aquesta, i la seva acceptació per part de la societat catalana, sense distinció d'ideologies, sentiments i procedències.

També els diferents governs de la Generalitat no han sigut capaços de donar suport ferm i decidit a la Policia de Catalunya, així com de formar-la en continguts d'estimació al país, gran respecte als ciutadans i fermesa en la construcció d'una Policia catalana que trenqui amb els clixés que aquesta societat, durant dècades, ha tingut sobre els uniformes, les policies i els militars.
L'ofensiva des de la Delegació del govern serà duríssima. Saben que s'hi juguen la seva pervivència a Catalunya"
En els últims anys, després dels governs de Jordi Pujol, la Policia de Catalunya ha hagut de veure-se-les amb dos models molt diferenciats: el que va representar el Conseller Joan Saura, basat en 'experiements' utòpics i alternatius, i el representat pel Conseller Felip Puig, qui ha intentat ésser un Conseller ferm i dur en les seves conviccions de defensa dels homes i les dones de la Policia de Catalunya, però qui també ha tingut greus dificultats i ha dut a terme operatius equivocats.

Ara que la nostra policia es troba a l'ull de l'huracà per l'ús d'alguns instruments antidisturbis, i que la tasca del Conseller Puig ha sigut posada sota qüestió, cal que el Col·lectiu Coronel Escofet faci propostes concretes davant del nou nomenament d'un Conseller de l'Interior en el nou govern que ha de formar-se.

1.- Sigui el Conseller Felip Puig o una altra persona de les seves característiques, és necessari que el nou Conseller de l'Interior tingui unes conviccions polítiques fermes i que sigui capaç, també, de colocar al seu darrere els 30.000 professionals de la Policia de Catalunya, per tal que vegin en la seva figura el lideratge polític i de seguretat que tot col·lectiu policial i de seguretat necessita.

2.- Cal que la Policia de Cataluya estigui amatent. L'ofensiva des de la Delegació del govern de l'Estat i des dels cossos i forces de seguretat de l'Estat serà duríssima. Saben que s'hi juguen la seva pervivència a Catalunya i ho faran tot per a mantenir les seves competències, les incompetències, les seves clavegueres i els seus interessos nacionals. 

3.- El Parlament de Catalunya i la Generalitat han d'exigir al govern de l'Estat que expliqui ─en uns moments de crisi com els actuals i quan a la resta de l'Estat falten milers d'efectius de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil─ què hi fan a Catalunya més de 7.000 efectius de l'Estat, sense comptar-ne aquells que treballen a les clavegueres.
El Parlament i la Generalitat han d'exigir a Madrid que expliqui què hi fan a Catalunya més de 7.000 efectius de l'Estat"
4.- Cal reivindicar la figura i les funcions del Coronel Escofet. Necessitem a Catalunya un Comissari General d'ordre públic de Catalunya que comandi i coordini la Policia de Catalunya i aquells efectius que puguin quedar dels cossos i forces de seguretat de l'Estat per a les competències supracomunitàries.

5.- Seria important, també, recuperar la memòria històrica: l'enderrocament de la comissaria de la Policia Nacional de Via Laietana i la construcció d'una plaça al seu lloc podria ser un símbol on posar-hi un monolit en contra de la tortura executada per la policia franquista. El monument podria lloar també la figura de tots aquells guàrides civils i guàrdies d'assalt que van morir defensant l'ordre establert el 18 de juliol de 1936 i els seus caps, que van ser afussellats pel general Franco el 1939.

6.- L'actual Institut de la Seguretat Pública de Catalunya hauria de convertir-se en l'escola de la Policia de Catalunya i també en un centre universitari de formació en la temàtica: seguretat, estratègia i defensa nacional. 

Necessitem, doncs, que el proper govern de la Generalitat doni signes de fermesa, de tenir sentit d'Estat i de preparar i desenvolupar un dels eixos fonamentals de les estructures d'Estat que el nostre país necessitarà per a convertir-se en un Estat en el marc de les nacions lliures d'Europa.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat