Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 6 de de maig del 2011 | 16:38
Crònica · Anàlisi política
Marc Sanjaume

Victòria històrica de l'SNP

La nit d'avui podria passar a la història d'Escòcia si el recompte final acaba donant una àmplia majoria al partit del primer ministre Alex Salmond.

La complexitat del sistema electoral, que estableix votacions a candidats en circumscripcions uninominals i llistes regionals per separat, fa que el recompte s'allargui i que els resultats de les eleccions al Parlament que van tenir lloc ahir es facin esperar. De moment, l'SNP sembla que podria fregar la majoria absoluta sobre els 129 diputats de la cambra de Holyrood. Les enquestes preelectorals havien apuntat un lideratge del partit laborista, que aspirava a superar els secessionistes. Però, durant la campanya, la intenció de vot va acabar capgirant les previsions i finalment era el partit de Salmond qui semblava que aconseguiria la victòria. El que ningú s'esperava, però, és el resultat espectacular que finalment sembla que l'SNP obtindrà, per sobre dels 60 diputats, i a molta distància dels laboristes.

Tot i el bon equip que presentava Salmond, valorat positivament a les enquestes per l'obra de Govern, el seu partit s'ha beneficiat de diversos factors. En primer lloc, els mitjans coincideixen a assenyalar que la campanya dels laboristes ha estat molt fluixa, amb un líder, Iain Gray, que gairebé no surt escollit a les seva circumscripció (ha aconseguit l'escó per 151 vots de diferència). En segon lloc, la gran desfeta dels liberaldemòcrates s'explica per dues qüestions. D'una banda, l'animadversió històrica dels escocesos conservadors hauria pogut fer veure amb mals ulls l'aliança dels liberals amb els tories a Londres. D'altra banda, la coincidència de les eleccions amb el referèndum pel canvi de sistema electoral a tot el Regne Unit podria haver acabat de perjudicar els liberals ja que era la seva proposta estrella i optaven pel "sí", que finalment ha estat derrotat. Finalment, un tercer element que cal tenir en compte és el sistema electoral. Les primeres dades indiquen que els vots per circumscripció uninominal han afavorit el vot estratègic a favor de l'SNP, que amb una diferència d'un 10% de vot hauria obtingut més de quaranta dels setanta-tres diputats en joc.

En tot cas, els resultats obren un nou escenari per a la política escocesa. Una possible majoria propera als 65 diputats podria donar marge als secessionistes per buscar una aliança amb els verds i algun diputat independent. Això permetria tirar endavant el projecte de referèndum sobre la independència que Salmond ja ha dit que vol tramitar al final de la legislatura i que durant el darrer mandat ajornà diverses vegades. En cas que el seu partit aconseguís finalment una majoria absoluta, però, Salmond no tindria excusa per incomplir el programa electoral i es veuria obligat a tramitar la proposta de referèndum. Aquesta seria una gran victòria per l'SNP però a la vegada una situació difícil ja que bona part dels nous votants és clar que no tenen la independència com una prioritat. De tota manera, els resultats deixen clar que la victòria del nacionalisme escocès és històrica si tenim en compte que el 2007 guanyà les primeres eleccions i que Escòcia històricament havia donat suport al laborisme.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat