Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 7 de de desembre del 2011 | 16:55
Crònica · Anàlisi política
Marc Sanjaume

Un full de ruta a l'escocesa?

Catalunya torna a emmirallar-se en Escòcia aquests dies. El president Artur Mas ha encarregat l'elaboració d'un full de ruta a la fundació CatDem per a establir el "marc teòric" de la transició nacional.

Artur Mas i Agustí Colomines.

Aquesta passarà en primer terme per la negociació del pacte fiscal i, precisament, aquest serà l'objectiu d'una primera fase de l'estudi, que s'enllestirà a finals del 2012 i redactarà una comissió d'experts: establir els termes i les línies vermelles de la negociació amb Mariano Rajoy. Una segona fase del full de ruta explorarà noves vies per assolir cotes més elevades de sobirania i s'allargaria fins a finals del 2013. L'encàrrec de Mas ha estat comparat aquests dies amb el White Paper publicat el 2007 per l'SNP escocès, no hi falten semblances però les diferències són evidents.

El primer ministre escocès Alex Salmond publicà l'agost del 2007 un document de cinquanta-nou pàgines que contenia un esborrany per a celebrar un referèndum sobre el futur del país. El document, redactat pels alts funcionaris d'Edimburg, marcava l'inici d'un procés participatiu a través d'assemblees, però sobretot d'internet, per tal d'arribar a un full de ruta definitiu. Les aportacions individuals i col·lectives a l'anomenada National Conversation desenvocaren en la publicació, el 2010, del document Your Scotland, You Voice que dibuixava quatre possibles escenaris de futur pel país, inclosa la secessió, i serví de base per a redactar la Referendum Bill que el nou govern de Salmond tirarà endavant durant aquest mandat.


Dins del ventall que es planteja Colomines hi ha la independència o la confederació, però desconeixem si preveu la participació de la societat civil catalana

Desconeixem l'exactitud de l'encàrrec de Mas a la fundació CatDem; no obstant, convé remarcar les diferències respecte el cas escocès. En primer lloc, el procés endegat per Salmond, que també tenia un Govern en minoria, fou elaborat pels mateixos funcionaris de l'administració i tingué des del primer moment la vocació d'ésser un esborrany obert a les aportacions de l'oposició i la societat civil. En segon lloc, la voluntat inclusiva del document quedà palesa en la incorporació de diverses opcions, des de l'status quo fins a la secessió, passant per un escenari de sobirania fiscal.

Finalment, el full de ruta anava encaminat a traduir-se en accions legislatives clares, malgrat que finalment Salmond esperà a disposar d'una majoria absoluta. Ara, el nou Govern de Salmond serà l'encarregat de materialitzar les propostes del full de ruta que si no hi ha novetats celebrarà el referèndum cap al final de la legislatura. A casa nostra, sabem que dins del ventall que es planteja Colomines hi ha la independència o la confederació, però desconeixem si el document preveurà la participació de la societat civil catalana i tindrà voluntat de convertir-se en obra legislativa.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat