Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 13 de de maig del 2011 | 16:00
Crònica · Anàlisi política
Marc Sanjaume

Salmond treu pit

Un cop païts els resultats de les eleccions al Parlament escocès l'equip de l'SNP es disposa a Governar per segona legislatura consecutiva. Ahir, el primer ministre, Alex Salmond, es va reunir amb el secretari per a Escòcia, Michael Moore, a qui féu diverses reclamacions legitimat pel suport aclaparador rebut a les urnes.

Després d'advertir a Moore que si s'oposa a les demandes del seu Govern s'oposa a la voluntat del poble escocès, Salmond detallà les seves reivindicacions a curt termini: esmenar la Scotland Bill. Aquesta llei es debat aquesta setmana al Parlament de Westminster i l'SNP vol que sigui esmenada per aconseguir més poder fiscal sobre els impostos a les empreses; tot plegat sumaria 2.000 milions de lliures per a Escòcia. Londres planeja retornar l'impost sobre les empreses a Irlanda del Nord i els escocesos es pregunten per què el Parlament de Holyrood no pot disposar dels mateixos poders. A més a més, el Govern escocès demana a Londres recuperar els poders de la Corona britànica sobre les seves costes. Aquesta darrera demanda no és trivial ja que permetria instal·lar plantes d'energia eòlica a la costa només amb l'aprovació de Holyrood.

La qüestió del referèndum no va ser tractada a la reunió entre Salmond i Moore, però aquests dies és motiu de polèmica. A la reacció del primer ministre britànic David Cameron, en què afirmava que el referèndum és una qüestió interna dels escocesos, s'hi han afegit les reaccions d'altres diputats tories i liberals. El número dos dels tories escocesos ja va llançar fa dies la idea d'organitzar el referèndum des de Londres i així provocar la victòria del "no" a la independència. Ahir, Nick Clegg no descartava la idea del tot però advertia l'SNP que no confongui la majoria absoluta obtinguda la setmana passada amb un mandat del poble escocès per fer la independència.

Ara mateix, sembla que la preocupació de Holyrood ja no és quan tindrà lloc el referèndum sinó com. La possibilitat que aquest sigui organitzat des de Westminster ha quedat gairebé descartada i això deixa oberta l'estratègia que poden seguir els secessionistes i la resta de partits. Si el White Paper del 2007 proposava una pregunta de "sí" o "no" a la independència, documents posteriors proposaven fer un referèndum sobre un mandat per negociar amb Londres, que podria haver de ser ratificat en un segon referèndum. El darrer document oficial, però, publicat el 2010 proposava un referèndum multiopció, que inclouria la "plena sobirania fiscal" com a terme mitjà entre la sobirania política i la devolució de la Scotland Bill i la Comissió Calman (impulsada pels partits unionistes). Sigui com sigui, el cert és que el Govern de Salmond s'afanya per avançar feina i aconseguir poders fiscals per afrontar una legislatura en què encara té molta feina per fer si vol assolir una majoria social favorable a la secessió. Les enquestes donen la raó a Clegg: només un 29% dels escocesos donaria suport a la secessió avui a Escòcia; una xifra que contrasta amb el 41% d'anglesos i gal·lesos que declaren que hi votarien a favor.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat