Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 1 de d'abril del 2011 | 17:17
Crònica · Anàlisi política
Marc Sanjaume

Rubalcaba, a capa i espasa

La resposta del vicepresident del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, a la "plantada" econòmica de la Generalitat anunciada ahir ha estat de màxima contundència.

Alfredo Pérez Rubalcaba

Un cop més, el corró del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) ha de passar per sobre dels comptes de l'Executiu català que suposadament haurà de complir l'objectiu de dèficit de l'1,3% en comptes del 2,4% que el govern de Mas ha projectat pel 2011. Rubalcaba ha remarcat que el Govern espanyol defensarà a "capa i espasa" l'objectiu de dèficit marcat al CPFF perquè "amb el dèficit no s'hi juga". Tot i així, ha expressat la voluntat de la Moncloa per trobar sortides als comptes de la Generalitat i que aquesta no hagi d'aplicar la doble tisorada i arribar fins a la reducció del 20% que exigeix Madrid. En aquest sentit, sembla ser que l'executiu de Zapatero estaria disposat a pagar els 1.400 milions d'euros del fons de competitivitat previstos al nou model de finançament.

La mà dreta econòmica de Mas, el conseller Mas-Colell, ja havia advertit ahir que és el govern de l'Estat qui ha de posar els diners i que si no ho fa, no s'arribarà a l'objectiu de dèficit. Mas-Colell es nega en rodó a "adornar" els números de la Generalitat per arribar a l'objectiu fixat per Madrid. Si les previsions de Madrid s'haguessin de complir caldria afegir 2.600 milions d'euros a la retallada inicial del Govern de la Generalitat, i aquesta s'hauria de fer de manera totalment improvisada. La sortida econòmica, però, ara per ara és incerta ja que la ministra Elena Salgado comunicava ahir per escrit a Artur Mas que no aprova el pla de viabilitat presentat per la Generalitat.

El Govern espanyol, doncs, s'enroca davant les necessitats evidents de la Generalitat de solucionar la seva situació fiscal. Fa pocs dies escrivíem en aquest mateix diari que la situació econòmica de l'executiu principatí no és sorprenent si es fa un cop d'ull a la fotografia general del deute de les CCAA. Aquelles que presenten més deute i problemes econòmics també són les més afectades pel dèficit fiscal; així, el País Velcnià, les Illes Balears i Catalunya, tenen un dèficit fiscal que impossibilita pagar els serveis que han de proveir als seus ciutadans. La veritable causa de la situació econòmica de la Generalitat no és una despesa excessiva de recursos, sinó el centralisme en matèria econòmica que practica l'Estat, aquest sí, "a capa i espasa".Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat