Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 27 de de febrer del 2012 | 19:38
Crònica · Anàlisi política

Murdoch revela el dia del destí

La piulada de Murdoch la setmana passada, donant suport al referèndum d'independència, va sorprendre el Regne Unit. Però, ben pocs esperaven la veritable campanya que orquestrà ahir als quioscos escocesos el magnat de la comunicació:

RobertMurdoch

Barcelona · "El dia del destí" titulava ahir la primera edició escocesa del The Sun dels diumenges per substituir el desaparegut News of the World. L'edició venia en exclusiva la suposada "data preferida" de Salmond per celebrar el referèndum que seria el 18 d'octubre del 2014, un dissabte i no pas un dijous (quan s'acostumen a celebrar les votacions) amb un marge de tres setmanes. El suport de Murdoch al referèndum ha generat expectació i ha caigut força malament entre l'oposició al Parlament d'Edimburg. Els líders del partit laborista escocès i el partit liberal han coincidit a criticar la notícia, ja que no havien estat consultats pel primer ministre sobre la data i des de Londres s'ha criticat la falta de diàleg de Salmond. En tot cas, sembla que l'SNP hauria guanyat un poderós aliat en la batalla mediàtica per la celebració del referèndum i, també, per la secessió. Murdoch qualificà Salmond, ara fa un mes, com el millor polític britànic.



Mentrestant, el projecte de llei presentat pel Govern escocès continua el procés de consulta pública i segons fonts governamentals hauria arribat a les 2.700 aportacions durant el primer mes del període d'exposició (de tres mesos). La situació comença a inquietar a Londres i el secretari per Escòcia de Westminster, Michael Moore, ha reiterat la necessitat de celebrar el referèndum el 2013 i no pas el 2014. A les files conservadores la preocupació és creixent. En declaracions al diari The Herald diputats del partit de David Cameron argumentaven aquest cap de setmana que una votació sobre la independència d'Escòcia el 2013 permetria una reforma constitucional a temps de cara a les eleccions del 2015. En canvi, un escenari hipotètic de victòria secessionista el 2014 podria passar factura als conservadors de cara al 2015: Cameron hauria "permès" la secessió escocesa mentre la Cambra dels Comuns mantindria els diputats escollits a Escòcia les eleccions del 2010 (majoritàriament laboristes). La data del referèndum, doncs, sembla ser la peça clau de la negociació entre Londres i Edimburg.


Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat