Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 14 de d'octubre del 2011 | 17:34
Crònica · Anàlisi política
Marc Sanjaume

Independència i pacte fiscal, remant en la mateixa direcció

Independentisme i pacte fiscal sembla que van de la mà si fem un cop d'ull a la situació al Regne Unit tal com publicava aquesta setmana el diari The Guardian.

El president escocès Alex Salmond ha confirmat en una entrevista que el referèndum previst per al 2014-2016 preguntarà simultàniament sobre les dues qüestions: "devolution max", és a dir, la sobirania fiscal, i la independència d'Escòcia. Els escocesos gaudeixen des del 1997 d'una autonomia superior a la catalana. Això no obstant, el fet d'exercir l'autogovern sembla que ha empès aquesta petita nació a augmentar les seves aspiracions; a les darreres eleccions, donaren suport a l'opció secessionista de l'SNP per majoria absoluta, tot i tenir un sistema electoral dissenyat perquè això no succeís.

D'altra banda, els gal·lesos votaren fa pocs mesos en referèndum ampliar els poders de la cambra de Cardiff per dotar-se de sobirania legislativa en competències similars a les escoceses. Malgrat que a Gal·les el suport a la secessió és baix (algunes enquestes calculen que frega el 10% de l'electorat), el cert és que la voluntat d'incrementar l'autogovern és força transversal. Així doncs, tal com ha expressat Ron Davies, l'antic secretari per Gal·les, la devolució política a Escòcia i Gal·les és un procés més que no pas un fet concret, en què la voluntat d'assolir més cotes de poder sembla que és creixent.

A casa nostra, l'enquesta de GAPS publicada avui al diari Ara confirma la tendència a l'alça del suport a la independència. En un hipotètic referèndum sobre la qüestió, un 42% dels catalans votaria a favor de la secessió mentre que un 37,7% ho faria en contra. L'anàlisi de Jordi Muñoz, però, remarca una qüestió interessant: si calculem els percentatges assumint l'abstenció dels enquestats indecisos o que no contesten, el resultat seria un 53% a favor del sí i un 47% en contra. Atenent-nos als marges d'error de l'enquesta, el resultat seria un empat tècnic. A Catalunya, doncs, s'observa un suport creixent que s'acostaria a la majoria social favorable a la secessió. Pel que fa a la sobirania fiscal, la majoria social fa temps que s'ha assolit; les enquestes publicades pel CEO demostren que hi donarien suport un 75% dels catalans al Principat.

Ara bé, si mirem a Madrid i Londres, les actituds dels executius estatals disten enormement. Mentre a Madrid ens disposem a veure un 20-N amb una victòria aclaparadora de Rajoy amb un programa clarament recentralitzador inspirat ens els estudis de la FAES; Londres s'ha pres seriosament la situació a Escòcia i aquesta setmana la Comissió sobre els Afers escocesos, que depèn de la Cambra dels Comuns, ha obert dues noves investigacions. D'una banda, determinarà el procés que hauria de seguir el referèndum de secessió plantejat per Salmond (criteris, jurisdicció, legalitat, convocatòria, etc.); de l'altra, analitzarà sis àrees que haurien de quedar aclarides abans de la secessió per tal de poder informar els votants; aquestes serien: regulació bancària, pensions, moneda nacional, organitzacions internacionals, defensa, costos de separació. Tot i que els treballs de Westminster són vistos amb recel pel govern d'Edimburg, Salmond els veu com una intromissió en el projecte de Holyrood, cal dir que la seriositat de Londres per tractar aquest afer contrasta amb la prepotència i la manca de diàleg de Madrid. En tot cas de tot plegat se'n pot treure una conclusió: les demandes d'independència i pacte fiscal, aquí i al Regne Unit, signifiquen remar en la mateixa direcció.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat