Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 20 de de gener del 2012 | 16:27
Crònica · Anàlisi política
Marc Sanjaume

Escòcia tindrà exèrcit propi

L'espiral que ha generat la nova posició del Govern britànic sobre el referèndum d'independència a Escòcia ha provocat que el debat sobre la secessió s'accelerés les darreres setmanes. Fins i tot des de l'altra banda de l'Atlàntic, a l'antiga colònia britànica del Canadà, s'afegeixen al debat.

Ahir ho feia el federalista Michael Ignatieff per defensar la causa unionista a les pàgines del Financial Times. Així doncs, les pressions sobre el Govern escocès presidit per Alex Salmond perquè detalli els seus plans secessionistes s'han incrementat. Més enllà de les discussions sobre legalitat, preguntes, dates, censos o comissions electorals, l'electorat i Londres, volen saber amb exactitud quin paisatge dibuixa l'SNP per a una Escòcia independent. Però el primer ministre Salmond, valent de mena, ha decidit no arronsar-se i ahir mateix apuntà una qüestió gairebé tabú: Escòcia tindrà un exèrcit propi.

Salmond declarà a la BBC que els plans de Londres per reduir l'exèrcit britànic —la nova estratègia de defensa que vol afrontar 38.000 milions de lliures de dèficit pressupostari— coincideixen amb la seva visió sobre com hauria de ser l'exèrcit escocès en l'estat propi. El líder secessionista apostaria per mantenir els tres regiments escocesos tradicionals (Scots Guards, Royal Regiment of Scotland i la Royal Scots Dragoon Guards) amb una base naval, una altra d'aèria i una d'infanteria. Això deixaria Escòcia amb un exèrcit de 15.400 soldats, una mida similar a la del de Kuwait.

El punt més controvertit, però, és la posició antinuclear de l'SNP, i de la majoria de l'opinió pública escocesa; per al primer ministre escocès l'avantatge de disposar d'un exèrcit propi seria que Escòcia deixaria d'allotjar els míssils nuclears Trident als submarins de la base naval de Faslane. A més a més, diu Salmond, amb un estat propi Escòcia tindria el dret de decidir si ha de participar o no a l'OTAN i en tractats internacionals.
El secretari de Defensa ha titllat els plans escocesos literalment de "ridículs"
La claredat amb què va parlar ahir Alex Salmond, però, contrasta amb les actuacions del seu Govern. Durant els darrers mesos l'executiu d'Edimburg s'ha oposat a les retallades en matèria de defensa de la coalició conservadora a Londres i, paradoxalment, ha donat un suport entusiasta a la conversió de la base naval de Faslane en el primer port nuclear britànic, ja que el pla permetia la creació de nous llocs de treball. Aquesta posició motivà una rebel·lió interna dins del partit el setembre passat quan Stephen Maxwell, dirigent històric de l'SNP, criticà durament la deriva pronuclear del Govern i indicà que els programa electoral de l'SNP sempre ha estat anticulear.

En tot cas, els plans d'Edimburg en matèria de seguretat han inquietat, i molt, Westminster que no ha tardat gaire a reaccionar. El secretari de Defensa Phillip Hammond ha titllat els plans escocesos literalment de "ridículs". Hammond, però, no s'ha limitat a menystenir els plans i ha amenaçat el primer ministre escocès de fer pagar a Edimburg una part del cost que suposaria moure la base naval de Faslane fora d'Escòcia. Salmond, però, no sembla impressionar-lo gaire la posició de Hammond i ha declarat que "només l'arrogància de Westminster és capaç d'allotjar armes de destrucció massiva durant cinquanta anys a Escòcia i després imposar-li els costos de neteja". El portaveu de l'oposició a Westminster en matèria de Defensa, Jim Murphy, era ahir força més caut (i astut) que Hammond i preguntava: es podrà protegir sola Escòcia?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat