Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 7 de d'abril del 2011 | 17:54
Crònica · Afers religiosos

Per un nou model de comunitats cristianes

Una vegada més, la Fundació Claret s'atreveix a tractar un tema de frontera, donant mostres de lucidesa, creativitat i afany de superació. Dissabte se celebrarà a Barcelona el XIII Simposi Claret, que aquest any aprofundirà en l'apassionant tema del futur de les comunitats cristianes.

Barcelona · En lloc d'amagar el cap sota el ala, com acostuma a passar quan es parla del futur de les parròquies i de les comunitats, el simposi parteix de la constatació que les esglésies abans eren plenes amb molts capellans i religiosos i que en les darreres dècades el nombre de fidels i el de preveres ha disminuït notablement. Al mateix temps, l'eclosió del pluralisme religiós fa que el catolicisme no pot perpetuar-se com "la religió" del nostre país.

Fins ara, per abordar aquesta situació objectiva, els esforços s'han centrat en una mera reorganització o "reconversió eclesial" de les migrades forces i efectius, és a dir dels preveres, i per un reagrupament de les parròquies. És clar, però, que els actuals esquemes no serveixen per al futur més immediat. D'aquí ve l'enorme importància de plantejar-se, amb totes les conseqüències, quins nous models de comunitats han d'anar sorgint. Els organitzadors, sense pèls a la llengua, ho formulen obertament: "Molts tenen la impressió que estem esgotant un model que no té futur, que correspon a un context social i religiós del passat i que cal anar gestant una nova manera de ser i d'organitzar-nos com a Església".

Per ajudar la reflexió dels participants en el XIII Simposi Claret es comptarà amb dos ponents de luxe i amb l'aportació de diversos experts. D'una banda, el sociòleg basc Javier Elzo, catedràtic emèrit de la prestigiosa universitat de Deusto, parlarà sobre "La configuració comunitària del cristianisme en una societat laica i plural". I el vicari general de la diòcesi de Liége (Bèlgica) i professor de Lovaina Alfphonse Borràs, que parla perfectament català, farà una ponència titulada "Cap a quin tipus d'organització comunitària ha de caminar l'Església d'Europa". Precisament l'Església catòlica belga ha fet un llarg camí de discerniment en aquesta línia.

El simposi es completarà amb un debat entre Javier Oñate, director de l'Institut  de Teologia i Pastoral de la diòcesi de Bilbao, capdavantera en la missió dels laics com a responsables de parròquies, Josep Maria Domingo, director del Centre d'Estudis Pastorals de les diòcesis catalanes, i Joan Vera, membre d'un grup de revisió de vida del Casal Claret de Vic.

Posar pedaços davant la situació real del cristianisme avui o donar més responsabilitat als laics només perquè han minvat les vocacions sacerdotals no és cap solució. Cal ser capaços d'afrontar, sense pors, quina serà la nova configuració de les comunitats en un context plural, d'acord amb les tesis del mateix Sant Pare que parla de "minories creatives". Aquest és el repte, essencial i oportú, del Simposi Claret d'enguany. Una vegada més, els claretians van un pas per davant i s'atreveixen a plantejar una qüestió profètica amb visió de futur.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat