Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 24 de de febrer del 2011 | 16:28
Crònica · Afers religiosos

El bisbe Samuel Ruiz, tot un símbol

El mes passat va morir Samuel Ruiz, el bisbe de Chiapas, un dels bisbes més compromesos amb els moviments d'alliberament i la lluita per la justícia.

Samuel Ruiz

El "pare" de la teologia de l'alliberament, Gustavo Gutiérrez, acaba de fer una semblança de la seva vida, tot un homenatge per part del teòleg peruà que l'any 1971 va publicar el llibre "La teología de la liberación" que es convertiria en el l'obra més determinant d'aquest moviment renovador en el si de l'Església catòlica.

Gustavo Gutiérrez explica com va conèixer l'any 1968 l'aleshores jove bisbe Samuel Ruiz en les reunions preparatòries de la Conferència General de l'Episcopat Llatinoamericà de Medellín, un dels moments clau en el naixement i expansió de la teologia de l'alliberament. En aquelles reunions ja va mostrar les seves inquietuds i la seva preocupació real per la pobresa i la exclusió dels indígenes. Una sensibilitat que no l'abandonaria mai. Va arribar a parlar les quatre llengües principals de Chiapas: tzotzil, chol, tojolabal i tzeltal. L'any 1979 va convocar a Chiapas una trobada sobre els moviments indígenes i la teologia de l'alliberament; deu anys més tard va fundar el Centre Fray Bartolomé de Las Casas, i també va presidir la Comissió episcopal per als indígenes.

Chiapas es va convertir en el focus mundial d'atenció l'1 de gener de 1994, quan milers d'indígenes sota les sigles de l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional van declarar la guerra a l'Estat mexicà el mateix dia que entrava en vigor el tractat de lliure comerç entre els Estats Units, Canadà i Mèxic. El successor del mític Bartolomé de las Casas va esdevenir famós arreu del món pel seu paper com a mediador entre la guerrilla i el govern. Això va provocar que encara s'incrementés més la seva llegenda negra de comunista i ideòleg de la guerrilla, atiada pels sectors criolls més conservadors. També se li van multiplicar els problemes amb el Vaticà i la Conferència Episcopal mexicana.

Però don Samuel, com tothom l'anomenava carinyosament, no es va acovardir malgrat els atemptats i la incomprensió que va patir. Sense defallir en cap moment, va continuar la seva defensa de la causa dels indígenes i dels pobres, fins i tot després de la seva jubilació com a bisbe titular de Chiapas l'any 2000. Samuel Ruiz, el bisbe dels indígenes, ha esdevingut un mite que roman viu per a tots els qui creuen en una Església acollidora, compromesa i fidel a l'opció preferencial pels pobres. El bisbe Samuel Ruiz en una reunió de mediació amb el subcomandante Marcos.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat