Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 21 de d'octubre del 2010 | 15:42
Crònica · Afers religiosos

Trenta anys de la Unió de Religiosos de Catalunya

Sense fer massa soroll, entremig d'altres esdeveniments eclesials, els religiosos catalans van celebrar fa uns dies a Vic un important acte en el marc de la commemoració dels 30 anys de la Unió de Religiosos de Catalunya (URC). Sota el lema de Trenta anys de comunió i diàleg, centenars de religiosos i de religioses es van aplegar a la ciutat dels Sants. No endebades, com destacava CatalunyaReligió.cat, els religiosos van tenir l'ocasió de visitar diferents espais emblemàtics de la ciutat de Vic, tots lligats amb sants fundadors de congregacions religioses: Antoni Maria Claret, Joaquima Vedruna i Francesc Coll i del religiós trinitari Miquel dels Sants.

Fa trenta anys, tot vencent resistències i inèrcies presents a qualsevol institució, més de cent instituts de vida religiosa i consagrada van decidir iniciar un camí junts. La finalitat principal de la Unió de Religiosos de Catalunya és la col·laboració i la coordinació entre els diferents instituts religiosos, així com també l'enfortiment del diàleg, la cooperació i l'actuació conjunta. Avui, diferents iniciatives al Raval, Sant Cosme i altres barriades populars al serveis dels pobres són una realitat gràcies a l'acció conjunta de diversos instituts religiosos.

El compromís amb els més pobres i la renovació de la vida religiosa són dues de les característiques principals que defineixen avui els més de set mil religiosos i religioses catalans. I al mateix temps, també són bàsiques la fidelitat al Concili Vaticà II i l'arrelament a Catalunya. Per aquesta raó, en determinats sectors oficials i propagandístics de les postures més ultraconservadores, els religiosos tenen "mala premsa" i són objecte de tot tipus d'atacs i difamacions. Desgraciadament, aquesta situació no és exclusiva de Catalunya. Els responsables de la URC i també de la Confederació de Religiosos d'Espanya i de la federació que agrupa els religiosos de l'ensenyament han rebut, al llarg dels darrers anys, tot tipus de desqualificacions personals, fins arribar als insults i les campanyes més barroeres, com ara fer befa del seu aspecte físic.

Malgrat tot, els religiosos catalans continuen al peu del canó en els camps educatiu, assistencial, de lluita contra la pobresa, d'acolliment dels immigrants, de diàleg interreligiós i molts d'altres. I sempre intentant respondre, amb el seu testimoniatge personal, als nous reptes que sacsegen la nostra societat. Té tot el sentit, doncs, que la presidenta de la URC, Cristina Martínez, en la seva intervenció en l'acte de Vic, formulés públicament aquesta petició: "Que Déu ens doni unes oïdes ben obertes per escoltar les crides del nostre món d'avui, en especial aquelles que venen dels més desfavorits".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat